Creare magazin online la cheie 2023

În 2022 am scris un articol în care am argumentat că nu există un serviciu de creare magazin online la cheie care să livreze rezultatele promise pentru că realizarea unui magazin online presupune colaborarea dintre client și agenția de creare site. Așteptarea clientului că va primi un magazin online care va funcționa exact cum își dorește fără să lucreze împreună cu agenția are șanse foarte mici de realizare.

Magazin online la cheie din perspectiva platformei utilizate

Crearea unui magazin online la cheie poate însemna și dorința clientului de a cumpăra o soluție care funcționează, a fost testată riguros și este utilizată cu succes de alte afaceri. În acest context, afirmația mea este falsă, se poate cumpăra un magazin online la cheie și chiar este vă recomand să faceți acest lucru. Dacă așteptările sunt legate strict de funcționarea aplicației și opțiunile pe care aceasta le oferă, atunci cel mai bun punct de pornire este alegerea unei platforme care livrează cele mai solicitate funcționalități. Reinventarea roții este un obicei păgubos în business și soluțiile de creare magazin online cele mai populare sunt o opțiune foarte bună - în fond sunt populare tocmai pentru că acoperă cu succes nevoile celor mai mulți comercianți. În cele ce urmează, voi prezenta cele mai la îndemână opțiuni pentru crearea unui magazin online dacă afacerea ta este la început sau nu este foarte dezvoltată. Magazinele online mari au nevoi specifice care nu sunt acoperite astfel și, în general, apelează la soluții de ecommerce custom (dezvoltate special pentru a răspunde nevoilor lor).

Magazin online SaaS

Utilizarea unei soluții SaaS (Software as a Service) ca Shopify sau GoMag prezintă avantaje pentru antreprenorii la început de drum ca viteza cu care pot începe să vândă, curba de învățare relativ ușor de parcurs pentru administrarea magazinului online, soluții ”la cheie” pentru integrarea cu platforme externe ca marketplace-uri, facturare, procesare plata online, servicii de curierat. Un alt avantaj este costul redus pentru crearea magazinului online. În general se plătește doar un abonament, costuri suplimentare apărând pe măsură ce afacerea se dezvoltă și apar nevoi extra sau dacă este nevoie de asistență dedicată. Un beneficiu suplimentar este faptul că nu există costuri suplimentare de mentenanță. Pentru testarea unei idei de afacere în ecommerce cea mai rapidă și ieftină soluție este utilizarea unei platforme SaaS. Dezavantajele principale sunt legate de limitările tehnice ale platformelor, fexibilitate redusă dacă aveți nevoie de implementări custom, costurile ridicate dacă doriți implementarea unui design unic, specific afacerii dumneavoastră și care este foarte diferit de temele stadard ale platformei și imposibilitatea implementării altei soluții tehnice diferită de cea utilizată la crearea platformei de ecommerce SaaS.

Magazin online folosind platforme open-source

O altă soluție este utilizarea unei platforme open-source ca Wordpress+WooCommerce, Open Cart, PrestaShop sau Magento. Există numeroase alte platforme ecommerce disponibile gratuit sau cu costuri foarte mici dar acestea sunt cele mai utilizate. Chiar dacă platforma în sine este gratuită instalarea, configurarea și modificarea acesteia nu sunt gratuite. Nici plugin-urile pe care le veți folosi nu sunt gratuite (cel puțin nu cele mai bune). În general aceste costuri trebuie achitate la crearea magazinului online, varianta abonamentului lunar fiind acceptată de mai puține agenții de dezvoltare web. Agenția efectuează 100% din muncă în prima lună încasând maxim 10% din prețul total iar clientul se poate decide că nu dorește să continue colaborarea și în lunile următoare. Nivelul de flexibilitate în cazul utilizării unei platforme ecommerce open source pentru crearea magazinului online este mai mare decât în cazul soluțiilor SaaS dar, în practică, pot apărea dificultăți dacă doriți să implementați un flux custom pentru care nu există plugin. Problemele cele mai răspândite sunt acoperite de plugin-uri dar există și nevoi specifice a căror satisfacere implică timp și costuri semnificative. Mentenanța unei astfel de platforme nu este gratuită și nici nu ar trebui neglijată. Problemele de securitate generate de plugin-uri neactualizate pot duce la pierderi considerabile în vânzări, SEO, încrederea consumatorilor și uptime al site-ului. Principalele avantaje sunt viteza cu care se poate realiza magazinul online, costurile relativ scăzute, capacitatea de adaptare a magazinului online la nevoile viitoare ale afacerii, siguranța că utilizați o soluție care funcționează și pentru alți antreprenori, comunitate de suport, număr relativ mare de agenții web care pot să preia mentenanța sau dezvoltări ulterioare. Principalele dezavantaje sunt legate de costurile dezvoltărilor custom, securitate și complexitatea interfeței de administrare - aceasta conține funcționalități pe care nu le utilizați, oferă posibilitatea modificării temei ceea ce duce de multe ori la teama de a nu strica ceva care să afecteze funcționarea magazinului online. De multe ori, instalarea unei astfel de platforme, configurarea temei alese și a plugin-urilor necesare sunt percepute ca realizarea unui magazin online la cheie.

Magazin online custom

Chiar dacă durata de realizare și costurile sunt mai mari, această opțiune de creare magazin online reprezintă soluția optimă pentru antreprenorii care au încredere în afacerea lor din domeniul comerțului online. Dacă lucrează cu o echipă profesionistă vor obține un magazin online care reflectă complet viziunea lor asupra afacerii, flexibil și ușor de administrat. Soluțiile custom de dezvoltare magazin online conțin funcționalitățile de care este nevoie și permit administrarea conținutului fără teama de a strica ceva, de a afecta funcționarea site-ului. Este util să ai un instrument ușor de folosit, cu care te poți familiariza rapid și care îți permite să te concentrezi pe dezvoltarea afacerii tale în loc să pierzi timpul învățând unde sunt funcțiile de care ai nevoie într-un admin creat pentru a satisface nevoile generale ale comercianților, nu nevoile specifice ale tale. Implementarea soluțiilor tehnice de utlimă generație îți poate conferi un avantaj față de concureți. Într-un mediu online din ce în ce mai aglomerat, magazinul tău online este dificil să se diferențieze dacă folosește aceleași soluții pe care le folosesc și concurenții săi. Dezavantajele principale sunt legate de timpul de dezvoltare, costurile mai mari și numărul mai mic de programatori care pot prelua mentenanța sau dezvoltarea magazinului tău. Ultimul dezavantaj poate fi ignorat dacă agenția care a dezvoltat magazinul online utilizează sisteme de control al versiunii și folosește framework-uri. Atât pentru back-end cât și pentru front-end există comunități numeroase în jurul frameworkurilor cele mai populare. La fel ca în cazul platformelor open-source existența unei comunități de programatori oferă siguranță antreprenorului că există soluții dacă nu poate continua colaborarea cu agenția web care a dezvoltat soluția custom. 

Concluzie

În funcție de stadul de dezvoltare al afacerii tale soluția optimă de creare magazin online poate varia iar alegerea îți aparține. Din punct de vedere tehnic, există posibilitatea de a cumpăra un magazin online la cheie iar alegerea unei soluții de magazin online custom poate fi varianta care aduce cele mai multe beneficii afacerii tale.

Despre autor

Daniel Ispas

Scrie un comentariu

* Campurile marcate cu * sunt obligatorii