Cred ca este intrebarea care vine cel mai rapid in mintea oricarui antreprenor in mediul online cand se gandeste sa-si creasca numarul de utilizatori sau clienti. Desi e o intrebare frecventa si foarte simpla raspunsul este foarte complicat pentru ca "depinde".
In primul rand depinde de obiectivele campaniei deoarece dimensionarea bugetului trebuie sa permita atingerea acestor obiective. De exemplu daca unul dintre obiective este de a creste numarul de vanzari cu 10 comenzi intr-o saptamana, tinand cont de faptul ca rata de conversie medie in Romania este undeva la 1%, pentru 10 comenzi anticipam ca sunt necesari aproximativ 1000 de vizitatori pentru a atinge obiectivul de vanzari. In exemplul de mai sus daca bugetul nu permite atragerea numarului minim de 1000 de vizitatori cel mai probabil nu se va atinge obiectivul de comenzi. Spun cel mai probabil pentru ca sunt situatii si situatii. Daca obiectivul este vanzarea unui produs care beneficiaza de notorietate si este cautat de consumatori, atunci poate fi vandut si de un magazin fara notorietate - consumatorul are incredere in produs si decizia de cumparare este doar partial afectata de lipsa de incredere in vanzator. Cu toate acestea, in cazul magazinelor cu notorietate redusa sau inexistenta, rata de conversie este mai degraba mai mica decat media. Exista o corelatie directa si puternica intre notorietatea brandului si rata de conversie.
Dimensionarea bugetului se poate face si in functie de concurenta. Problema cu aceasta abordare este ca daca un concurent considerat direct (desi de multe ori nu prea este concurent direct) obtine n vanzari cu x buget, asta nu inseamna ca daca ii copiem bugetul (uneori chiar si strategia) vom obtine acelasi rezultat. Fiecare afacere are specificul ei si trebuie gasita cea mai buna solutie tinand cont de acest lucru. One size fits all nu exista in marketing online indiferent daca vorbim de PPC, continut, SEO, marketing prin influenceri sau orice altceva. Toate functioneaza, toate ajuta, dar daca gresim mixul de canale de comunicare cel mai probabil nu vom cheltui eficient bugetul. Iar acest mix de marketing online este unic pentru fiecare afacere.
Bugetul se poate stabili si in functie de cat isi permite antreprenorul sa investeasca in marketing online la momentul respectiv. Nu este cea mai buna metoda de stabilire a bugetului de marketing dar este o situatie cu care foarte multi marketeri si antreprenori trebuie sa lucreze. Subdimensionarea bugetului conduce automat la redefinirea obiectivelor de business. Nu ajuta pe nimeni sa setam obiective ambitioase dar care nu sunt realiste. Personal, nu consider ca este o problema prea mare pentru ca marketingul este mai mult un maraton decat un sprint si dupa cum bine stim, testoasa castiga cursa cu iepurele.
Din cele trei metode de determinare a bugetului expuse pe scurt mai sus este de dorit sa alegem prima metoda pentru ca ne da o imagine realista si permite evaluarea eficientei strategiei alese fara sa putem da vina pe buget insuficient. Pentru mine cea mai slaba alegere este dimensionarea bugetului in functie de concurenta, asta pentru ca nu cred ca trebuie sa ne uitam foarte mult in curtea vecinului. Putem sa implementam ideile noastre si sa validam sau invalidam propriile ipoteze - ceea ce conduce si la acumularea de experienta relevanta.
Daca esti de acord cu cele de mai sus si esti interesat de marketing online, te rog sa ne contactezi prin mijloacele cunoscute, iar daca nu esti de acord, te invit sa dezbatem in comentarii.
Scrie un comentariu